1. You are here:
  5. News
  6. Alexey Amunts get support from the Ragnar Söderberg Foundation

Alexey Amunts get support from the Ragnar Söderberg Foundation

Ragnar Söderberg Fellowships in Medicine are awarded by the Ragnar Söderberg Foundation and supports promising young researchers at the beginning of their career, facilitating the establishment of a research group and enabling independence. The granted researchers get SEK 8 million for 5 years. (Further information in Swedish).

Alexey Amunts, som får åtta miljoner kronor till sitt förfogande under fem år, är Stockholms universitets första Ragnar Söderbergforskare i medicin. Hans forskning kring mitokondrier, cellens kraftverk, kan komma att användas för att skapa läkemedel för att stoppa tillväxten hos cancerceller.

Alexey Amunts är 2016 års Ragnar Söderbergforskare i medicin.
Alexey Amunts.

Cancerceller växer och delar på sig i en mycket snabbare takt än normala celler. För att kunna hålla tillväxttakten uppe behöver cancerceller mer energi än vad en normal cell tillverkar. Kanske kan lösningen på cancerns gåta finnas i de så kallade mitoribosomerna som finns i mitokondrierna. Genom tekniska framsteg har man nyligen kunnat utvinna de svåråtkomliga mitoribosomerna från mänskliga celler. Målet för Alexey Amunts forskningsprojekt är att öka förståelsen av mitoribosomer på atomnivå, för att sedan använda denna information till att utforma läkemedel för att stoppa cancercellers tillväxt.

Alexey Amunts vid Institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet och SciLifeLab är en av årets fem Ragnar Söderbergforskare i medicin. Han är den första vid Stockholms universitet som får anslaget som går till unga forskare med ”nydanande idéer och tidigare forskningsframgångar”. Tidigare i år belönades Alexey Amunts med Lennart Nilsson Award 2016, läs mer på vår webb.

Se Alexey Amunts presentera sin egen forskning på Ragnar Söderbergs stiftelses webb.

Bookmark and share Tell a friend

Contacts

Postal Address
Department of Biochemistry and Biophysics